Site icon Penyagolosa e-duca

Com funcionen els invents mecànics i el currículum?

Una de les majors dificultats en que ens topem a l’hora de programar per projectes és trobar la manera de com encaixar el projecte i el currículum.

Penyagolosa e-duca, conjuntament amb els docents de l’Aulari de Vistabella del Maestrat, ha elaborat el Currículum globalitzat Vtb. El currículum globalitzat Vtb és una eina que permet veure, d’una manera molt clara, la interconnexió existent entre tots els elements del currículum. Una de les principals característiques del Currículum globalitzat Vtb és que tots els continguts, des d’infantil fins a 6è de primària, estan agrupats per tòpics o temàtiques. Aquests tòpics són els que posteriorment, quan és hora de programar un projecte, s’utilitzen com a fils conductors. Si vols saber-ne més accedeix al

 

 

El projecte Com funcionen els invents mecànics?  s’emmarca dins de l’àrea de les Ciències Naturals. En el Bloc 4 d’aquesta àrea (Matèria i energia) es treballen continguts relacionats amb el tòpic Física (gravetat, forces d’atracció i repulsió,…). En el Bloc 5 hi apareixen continguts del tòpic Màquines o Enginyeria mecànica (màquines simples,…). I de manera transversal, en totes i cadascuna de les àrees del currículum, hi trobem l’anàlisi, planificació i elaboració de productes (en el projecte Com funcionen els invents mecànics? aquests productes son les joguines amb moviment inventades pels propis infants).

Al voltant dels tòpics de  Física, Enginyeria mecànica i Productes s’articulen la resta d’àrees i blocs del currículum. Així, des de l’àrea d’educació artística, el bloc 2 (Expressió Plàstica), treballa continguts del tòpic Color (colors primaris i mescles,…). Des de les àrees de Llengua Castellana i Llengua Valenciana es treballa el tòpic de les tipologies textuals Expositiva i Predictiva; i des de l’Àrea de llengua estrangera el tòpic Getting directions. L’àrea d’Educació Musical es focalitza en el bloc 1 (Escolta), treballant continguts del tòpic Timbre (qualitats del so, producció sonora,…). L’Àrea de matemàtiques es centra en el bloc 3 (Mesura), dins del tòpic Mesurar longitud, capacitat i massa. Pel que fa referència a l’Àrea d’Educació Física, aquesta parteix del bloc 4 (Activitat física i salut) treballant el tòpic Força i resistència.

I tot aquests popurri de tòpics conformen el projecte Com funcionen els invents mecànics?, un projecte on els alumnes es converteixen en Físics, Enginyers mecànics i Inventors de joguines i desenvolupen les diferents competències.

Dissenyar projectes usant l’eina Currículum globalitzat Vtb no només ajuda als docents a escollir aquells elements del currículum que volen treballar (tòpics) sinó també a poder fer un seguiment del que ja està fet i el que queda pendent per a futurs projectes.

Exit mobile version